Issues δημόσια
[search 0]
Περισσότερα
Download the App!
show episodes
 
Artwork

1
Society Uncensored

Onassis Foundation

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Μηνιαία
 
Όταν οι συζητήσεις με φυσική παρουσία και κοινό ήταν κάτι δύσκολο τον καιρό της παγκόσμιας πανδημίας, το πρόγραμμα των Λέξεων & Σκέψεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση δημιούργησε μια σειρά φηφιακών συζητήσεων με τίτλο «Society Uncensored». Εκπρόσωποι οργανώσεων με ενεργό δράση, μέλη από την ακαδημαϊκή και την καλλιτεχνική κοινότητα, από τα πεδία του ακτιβισμού και της κοινωνίας των πολιτών, της δημοσιογραφίας, της έρευνας, της νομικής εκπροσώπησης και της διακυβέρνησης, άνθρωποι διαφόρων εθν ...
  continue reading
 
Loading …
show series
 
Υπατία: Ένα Ταξίδι στη Γνώση, τον Αγώνα και την Κληρονομιά Η ιστορία της Υπατίας της Αλεξανδρινής δεν είναι απλώς ένα κεφάλαιο στην ιστορία των μαθηματικών και της φιλοσοφίας. Είναι μια οδύσσεια γνώσης, μια μάχη ενάντια στον σκοταδισμό και μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει. Το έργο και η ζωή της αποτελούν ένα ταξίδι που μπορεί να αναλυθεί σε …
  continue reading
 
Η Αρήτη της Κυρήνης (4ος αιώνας π.Χ.) υπήρξε μια από τις εξέχουσες μορφές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, συνεχίζοντας την παράδοση της Κυρηναϊκής σχολής που ίδρυσε ο πατέρας της, Αρίστιππος ο Κυρηναίος. Ως φιλόσοφος και παιδαγωγός, η Αρήτη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και διάδοση των ηδονιστικών αρχών της σχολής, επηρεάζοντας τόσ…
  continue reading
 
Η Θεμιστόκλεια, γνωστή και ως Αριστόκλεια ή Θεόκλεια, υπήρξε σημαντική μορφή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και θρησκείας του 6ου αιώνα π.Χ. Ως ιέρεια του Απόλλωνα στους Δελφούς, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σκέψης του Πυθαγόρα, του φημισμένου φιλοσόφου και μαθηματικού. Σπουδές και Εκπαίδευση Η Θεμιστόκλεια διέθετε εκτεταμένες…
  continue reading
 
Η Περικτιόνη, μητέρα του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα, υπήρξε μια σημαντική μορφή της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας, με καταγωγή από επιφανή οικογένεια της Αθήνας. Η συμβολή της στην ανατροφή και τη διαμόρφωση του Πλάτωνα, καθώς και η πιθανή συγγραφική της δραστηριότητα, την καθιστούν μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα της εποχής της. Καταγωγή και οικογένει…
  continue reading
 
Σε μια εποχή που οι γυναίκες σπανίως είχαν φωνή και η ακαδημαϊκή σκέψη θεωρούνταν αποκλειστικά κτήμα των ανδρών, αναδύεται από τη σκιά του χρόνου μια μορφή σπάνιας πνευματικής ακτινοβολίας: η Πανδροσία. Ένα όνομα που δεν φέρει τη δόξα του στις γνωστές σελίδες, αλλά αιωρείται σαν μύθος, αναμονή για αναγνώριση και αποκατάσταση. Η Πανδροσία ήταν μια μ…
  continue reading
 
Η Λασθενία ήταν μια αξιοσημείωτη μορφή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, γνωστή για την αποφασιστικότητά της να αποκτήσει φιλοσοφική εκπαίδευση σε μια εποχή που οι γυναίκες αντιμετώπιζαν σημαντικούς περιορισμούς στην πρόσβαση στη γνώση. Η ιστορία της είναι εμπνευστική, καθώς φέρεται να μεταμφιέστηκε σε άνδρα για να σπουδάσει, καταδεικνύοντας την αφ…
  continue reading
 
Η Ιππαρχία υπήρξε μία από τις ελάχιστες γυναίκες φιλοσόφους της αρχαιότητας που διεκδίκησε δυναμικά τη θέση της στον ανδροκρατούμενο κόσμο της φιλοσοφίας. Ανήκε στη σχολή των Κυνικών και ξεχώρισε για την ασυμβίβαστη στάση της απέναντι στις κοινωνικές συμβάσεις, ενώ η ζωή και το έργο της αποτέλεσαν πρόκληση για τα ήθη της εποχής. Αυτό το άρθρο εξετά…
  continue reading
 
Η Θυμίστα, γνωστή και με το προσωνύμιο «θηλυκή Σόλων», αποτελεί μία από τις λιγοστές, αλλά λαμπρές γυναικείες μορφές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ., (371 – 271 π.Χ.) ήταν σύζυγος του φιλοσόφου Λέοντος και υπήρξε στενή πνευματική συνεργάτιδα του Επίκουρου, του ιδρυτή της Επικούρειας σχολής. Ήταν μια εξέχουσα φυσική φιλόσοφ…
  continue reading
 
Η Θεανώ, μια από τις σημαντικότερες φιλοσόφους της αρχαιότητας, υπήρξε κεντρική μορφή στην Πυθαγόρεια σχολή. Γεννημένη τον 6ο αιώνα π.Χ., η Θεανώ φέρεται να ήταν κόρη του Βροντίνου ή του Πυθαγόρα του Κρητός, ανάλογα με τις πηγές. Αν και οι λεπτομέρειες της ζωής της παραμένουν ασαφείς λόγω της έλλειψης σύγχρονων πηγών, η συμβολή της στη φιλοσοφία κα…
  continue reading
 
Η Διοτίμα της Μαντινείας αποτελεί μια από τις πιο αινιγματικές μορφές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Η παρουσία της στο πλατωνικό «Συμπόσιο» ως δασκάλας του Σωκράτη σε θέματα έρωτα και σοφίας έχει προκαλέσει ποικίλες ερμηνείες και συζητήσεις σχετικά με την ιστορικότητά της, την επιρροή της στον Πλάτωνα και τον ρόλο της στη φιλοσοφική παράδοση. Η…
  continue reading
 
Η Ασπασία της Μιλήτου, (περ. 470 – περ. 400 π.Χ.) γνωστή ως σύντροφος του Περικλή, ήταν επίσης δασκάλα του Σωκράτη. Η Ασπασία ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα της αρχαίας Αθήνας, γνωστή για τη μόρφωσή της και την επιρροή της στους πνευματικούς κύκλους της εποχής. Σύμφωνα με πηγές, το σπίτι της στην Αθήνα ήταν κέντρο πνευματικών συζητήσεων, προσελκύο…
  continue reading
 
Γεννήθηκε σε τόπους με ανοιχτούς ορίζοντες – Καππαδοκία και Παλαιστίνη – τόπους που φυτεύουν στην ψυχή τη γνώση του άστρου και του αίματος. Ο πατέρας του μαρτύρησε για την πίστη του, η μητέρα του τον έθρεψε με την παράδοση της ελπίδας. Και εκείνος μεγάλωσε με δύο ξίφη: το ένα της ανδρείας, το άλλο της καρδιάς. Ο Άγιος Γεώργιος έγινε στρατιώτης του …
  continue reading
 
Ανά τους αιώνες, το όνομα «Ιούδας» έγινε συνώνυμο της προδοσίας, της δολιότητας και της απόλυτης αποστασίας. Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ένας από τους Δώδεκα Μαθητές του Ιησού Χριστού, έμεινε στην ιστορία ως εκείνος που Τον πρόδωσε με ένα φιλί, παραδίδοντάς Τον στους σταυρωτές Του έναντι τριάντα αργυρίων. Όμως, πίσω από αυτή τη σκοτεινή πράξη διαφαίνετα…
  continue reading
 
Δεν είμαι θεολόγος, δεν έχω σπουδάσει τα Ιερά Γράμματα. Είμαι μια απλή γυναίκα, που αγαπά τον Ιησού Χριστό με όλη την καρδιά της. Διαβάζω καμιά φορά την Καινή διαθήκη και πιο πολύ προσπαθώ να νιώσω όσα διαβάζω, να τα καταλάβω με την ψυχή μου. Και κάθε φορά που φτάνω στο σημείο εκείνο, λίγο πριν το Πάθος, που ο Ιησούς Χριστός πλένει τα πόδια των μαθ…
  continue reading
 
Σε έναν κόσμο όπου οι θεοί δεν στέκονταν ψηλότερα από τους ανθρώπους παρά μόνο για να τους αγγίξουν, η ιστορία της Ταϋγέτης δεν φωνάζει· ψιθυρίζει. Ήταν μία από τις Πλειάδες, κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Πλειόνης, αδελφή της Μαίας, της Ηλέκτρας και άλλων λαμπερών μορφών του ουρανού. Όμως η Ταϋγέτη, παρότι γεννήθηκε για τα άστρα, ρίζωσε στη γη· …
  continue reading
 
Ο Προκρούστης, ή αλλιώς Δαμαστής, ήταν ένας ληστής που έμενε σε ένα σπίτι κατά μήκος της διαδρομής προς την Αθήνα, προσφέροντας στους περαστικούς… «φιλοξενία». Είχε όμως μια διεστραμμένη εμμονή με την ομοιομορφία: ανάγκαζε τα θύματά του να ξαπλώνουν σε ένα σιδερένιο κρεβάτι — και αν ήταν ψηλότερα, τους έκοβε τα μέλη για να «χωρέσουν». Αν ήταν κοντύ…
  continue reading
 
Ο Οβίδιος (στις Μεταμορφώσεις) είναι η πιο γνωστή πηγή του μύθου της Καλλιστώς. Περιγράφει τη σκληρή τιμωρία της από την Άρτεμη όταν αποκαλύφθηκε η εγκυμοσύνη της και την τελική μεταμόρφωσή της σε αρκούδα από την Ήρα. Σε άλλες παραδόσεις, δεν είναι η Άρτεμη ή η Ήρα που τη μεταμορφώνει, αλλά ο ίδιος ο Δίας, προκειμένου να την προστατέψει από τη ζήλε…
  continue reading
 
Στην καρδιά της Αρκαδίας, ανάμεσα στα πυκνά δάση και τις σκιερές χαράδρες, ζούσε μια από τις ωραιότερες νύμφες της ελληνικής μυθολογίας. Το όνομά της ήταν Καλλιστώ — που σημαίνει «η πιο όμορφη» — και ήταν ακόλουθος της Άρτεμης, θεάς του κυνηγιού, της αγνότητας και του φεγγαριού. Ορκισμένη στην παρθενία και αφιερωμένη στη ζωή του βουνού, η Καλλιστώ …
  continue reading
 
Αν η Ταϋγέτη αντιπροσωπεύει τη γη, η Ευρώπη ανήκει στο υγρό στοιχείο, το κύμα που μεταφέρει το θείο προς τα νέα πεπρωμένα. Ήταν μια βασιλοπούλα της Φοινίκης, κόρη του Αγήνορα. Μια μέρα, μαζεύοντας λουλούδια στην ακροθαλασσιά, είδε έναν ήρεμο, λευκό ταύρο να την πλησιάζει. Τόσο γλυκός ήταν στην όψη, τόσο γαλήνια η μορφή του, που τον πλησίασε, τον χά…
  continue reading
 
Σε μια μικρή πόλη της Ελβετίας, τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Το δάσος της κοινότητας έμενε σιγά σιγά χωρίς δέντρα και το χρηματοκιβώτιο της κοινότητας χωρίς λεφτά. Οι κάτοικοι του χωριού παραπονιούνταν ότι οι φόροι ήσαν βαριοί και ότι δεν έβλεπαν τίποτε σ’ αντάλλαγμα. Η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Οι σύμβουλοι μαζεύονταν γύρω από το τραπέ…
  continue reading
 
Ζούσε μια φορά σε ένα χωριό ένα ζευγάρι, που δεν είχε παιδιά και επιθυμούσε πολύ να αποκτήσει απογόνους. Προσευχόταν για τούτο συνεχώς η γυναίκα: «Κύριε, Μεγαλοδύναμε τ’ Ουρανού, ας γεννήσω κάτι κι ας ήταν ακόμη κι ένα κλαδάκι μυρτιάς». Τόσο συχνά επαναλάμβανε όμως την προσευχή της αυτή και τόσο συχνές ήταν οι ικεσίες της στον ουρανό, ώστε φούσκωσε…
  continue reading
 
Η Κασσιανή, γνωστή και ως Εικασία ή Κασσία, ήταν μια εξέχουσα μορφή της βυζαντινής εποχής, διαπρέποντας ως υμνογράφος, ποιήτρια και μοναχή. Η συμβολή της στην εκκλησιαστική υμνογραφία είναι ανεκτίμητη, με το γνωστότερο έργο της, το «Τροπάριο της Κασσιανής», να ψάλλεται τη Μεγάλη Τρίτη, προκαλώντας βαθιά συγκίνηση στους πιστούς. Βιογραφία της Κασσια…
  continue reading
 
«Η σοφία δεν είναι γνώση. Είναι η ικανότητα να κρίνεις σωστά πότε να μιλήσεις, πότε να πράξεις και πότε να σιωπήσεις.» — Από το πνεύμα της Αθηνάς Η Αθηνά είναι μια από τις πιο σύνθετες και σεβάσμιες μορφές της ελληνικής μυθολογίας. Θεά της σοφίας, της στρατηγικής σκέψης, της τέχνης, του πολέμου και της πολιτικής, ενσάρκωσε ιδανικά που επηρέασαν βαθ…
  continue reading
 
AT: The Strong Man and his Companions Delarue-Teneze: Jean de l’Ours Μια φορά κι έναν καιρό ήτανε μια χήρα γυναίκα που όλο έκλαιγε και που από τα πολλά δάκρυα έκανε ένα παιδί και το ονόμασε Δάκρυ. Τις ημέρες τις έκανε χρόνια και μόλις πήγε είκοσι ημερών ήτανε σα να πήγε είκοσι χρονών. Και τότε είπε της μάνας του: «Μάνα, εγώ θα φύγω», και του λέει «…
  continue reading
 
Ήτανε μια γριά και μαγέρευε απ’ όξω με φουφού, κι ήτανε ένα βασιλόπουλο ψηλά στο μπαλκόνι. Το λοιπόν, πέφτει το χρυσό μήλο από το χέρι του κι έπεσε απάνω στη φουφού κι ετσάκισε της γριάς το τσουκάλι. Κι εκείνο το τσουκάλι έπεσε στα πόδια της και τη ζεμάτισε. Από τον πόνο που άκουσε είπε: « Ουχ! που άλλη να μην ήτανε γυναίκα σου, παρά η Γδυμνοπουκαμ…
  continue reading
 
Μια λαίμαργη αλεπού τρύπωσε κάποτε κρυφά σ’ ένα χωριό για να κλέψει μερικά τρυφερά παπάκια. Όμως μπήκε κατά λάθος σ’ ένα βαφείο κι έπεσε μες στο καζάνι με τα χρώματα. Με την ψυχή στο στόμα απ’ το φόβο του θανάτου βγήκε απ’ το καζάνι μ’ όσες δυνάμεις τής είχαν απομείνει κι όπου φύγει φύγει. Καθώς έτρεχε στα χωράφια, η φρεσκοβαμμένη γούνα της άστραφτ…
  continue reading
 
Ο μύθος του Κερκύονα αντιπροσωπεύει τον ωμό, ανεξέλεγκτο σωματικό εξαναγκασμό, χωρίς ίχνος ηθικής ή τιμής. Ο Κερκύονας: Ένας τύραννος του δρόμου Ο Κερκύονας, σύμφωνα με τις παραδόσεις, ήταν γιος του Ποσειδώνα ή του Ηφαίστου και της Σκύθας ή Ευφήμης, ανάλογα με την εκδοχή του μύθου. Ζούσε κοντά στην Ελευσίνα, όπου είχε καθιερώσει ένα φρικιαστικό «αγ…
  continue reading
 
Η λύτρωση μέσα από τη σύγκρουση Η ήττα του Κερκύονα δεν είναι απλώς εκδίκηση· είναι κάθαρση. Ο δρόμος του Θησέα προς την Αθήνα – την πόλη της δημοκρατίας, της λογικής, του πολιτισμού – περνά μέσα από αυτά τα σκοτεινά σημεία της ψυχής. Μόνο αφού περάσει από αυτά και τα ξεπεράσει, είναι έτοιμος να ηγηθεί, να δημιουργήσει, να αγαπήσει. Έτσι και ο σύγχ…
  continue reading
 
Οι γυναίκες του Δία: Μια προσωπική αναζήτηση πίσω από τους μύθους Όσο περισσότερο ασχολούμαι με τη μυθολογία, τόσο συνειδητοποιώ ότι η ερωτική ζωή του Δία δεν είναι απλά μια ατελείωτη λίστα κατακτήσεων. Δεν είναι μόνο το κουτσομπολιό της αρχαιότητας. Είναι κάτι βαθύτερο, πιο συμβολικό. Κάθε γυναίκα που σχετίστηκε μαζί του δεν είναι απλώς μια «πρώην…
  continue reading
 
Η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν μόνο ένας αγώνας των ανδρών με τα όπλα στα χέρια. Ήταν ένας συνολικός ξεσηκωμός, μια έκρηξη εθνικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, όπου οι γυναίκες έπαιξαν ρόλο εξίσου σπουδαίο και καθοριστικό. Άλλες ως υποστηρίκτριες στην πρώτη γραμμή της καθημερινής επιβίωσης, άλλες ως αγωνίστριες που πάλεψαν με πάθος και πίστη και πο…
  continue reading
 
Η ιστορία του ελληνικού έθνους είναι διάσπαρτη με στιγμές ηρωισμού, ανείπωτης θυσίας και πίστης στην ελευθερία. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αντίσταση απέναντι στον κατακτητή δεν σήμαινε απλώς αγώνα, αλλά και την απόλυτη αυτοθυσία. Οι ομαδικές αυτοθυσίες, από το Κούγκι μέχρι το Μεσολόγγι και τη Μονή Αρκαδίου, δεν ήταν απλώς πράξεις απελπισίας. Ήταν, σ…
  continue reading
 
Άνθρωποι και ιστορίες-Αφόρητη παθολογική ζήλεια Η ιστοσελίδα μου https://www.angeligeorgia.gr Τα Podcast μου: https://angeligeorgiastoryteller.gr https://mithoikaipolitismoi.gr https://akougontasmetingeorgia.gr https://theatromeangeligeorgia.gr Το κανάλι μου στο you tube https://www.youtube.com/@angeligeorgia808 Facebook σελίδα Αγγελή Γεωργία: http…
  continue reading
 
Άνθρωποι και ιστορίες- Λωξάντρα. Της Μαρίας Ιορδανίδου. Το βιβλίο «Λωξάντρα» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά ελληνικά μυθιστορήματα, γραμμένο από τη Μαρία Ιορδανίδου και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1963. Λίγα λόγια για το βιβλίο Το μυθιστόρημα είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της γιαγιάς της συγγραφέα, της Λωξάντρας, μιας δυναμικής και πλη…
  continue reading
 
Άνθρωποι και ιστορίες -Η δύναμη των ξεκάθαρων στόχων της γαλήνης και της χαράς. Η ιστοσελίδα μου https://www.angeligeorgia.gr Τα Podcast μου: https://angeligeorgiastoryteller.gr https://mithoikaipolitismoi.gr https://akougontasmetingeorgia.gr https://theatromeangeligeorgia.gr Το κανάλι μου στο you tube https://www.youtube.com/@angeligeorgia808 Face…
  continue reading
 
Άνθρωποι και ιστορίες- Σχολείο η ζωή. Η ιστοσελίδα μου https://www.angeligeorgia.gr Τα Podcast μου: https://angeligeorgiastoryteller.gr https://mithoikaipolitismoi.gr https://akougontasmetingeorgia.gr https://theatromeangeligeorgia.gr Το κανάλι μου στο you tube https://www.youtube.com/@angeligeorgia808 Facebook σελίδα Αγγελή Γεωργία: https://www.fa…
  continue reading
 
Η ιστοσελίδα μου https://www.angeligeorgia.gr Τα Podcast μου: https://angeligeorgiastoryteller.gr https://mithoikaipolitismoi.gr https://akougontasmetingeorgia.gr https://theatromeangeligeorgia.gr Το κανάλι μου στο you tube https://www.youtube.com/@angeligeorgia808/featured Facebook σελίδα Αγγελή Γεωργία: https://www.facebook.com/angeligeorgia Face…
  continue reading
 
Το βιβλίο «Κόκκινες γραμμές», οδηγός ανθεκτικότητας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ Αν μπεις μέσα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα μπορεί να πνιγείς, αλλά μπορεί να διασκεδάσεις και να σερφάρεις. Τι σε εμποδίζει να χαρείς τις ομορφιές της ζωής; Οι στερεοτυπικές συμπεριφορές σου, οι κόκκινες γραμμές σου, που σε κρατάνε μακριά και περιορισμένο από το …
  continue reading
 
Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Λουκιανός, Υπατία, Μέρλιν ο μάγος, Ζαν ντ’ Αρκ, Παράκελσος. Η ιστοσελίδα μου https://www.angeligeorgia.gr Τα Podcast μου: https://angeligeorgiastoryteller.gr https://mithoikaipolitismoi.gr https://akougontasmetingeorgia.gr https://theatromeangeligeorgia.gr Το κανάλι μου στο you tube https://www.youtube.com/@angeligeorgia808/f…
  continue reading
 
Οδύσσεια :Το Ταξίδι ως Εσωτερική Μεταμόρφωση Η «Οδύσσεια» είναι μια αλληγορία για το πέρασμα από το χάος στην τάξη, από την άγνοια στην αυτογνωσία. Ο Οδυσσέας δεν παραμένει ο ίδιος άνθρωπος από την αρχή έως το τέλος. Οι περιπέτειες που βιώνει δεν είναι απλώς εξωτερικές, αλλά κυρίως εσωτερικές δοκιμασίες που διαμορφώνουν την ταυτότητά του. Σύμφωνα μ…
  continue reading
 
Τα λαϊκά παραμύθια αποτελούν έναν από τους αρχαιότερους και πιο πανανθρώπινους τρόπους μετάδοσης γνώσης, ηθικών διδαγμάτων και ψυχολογικών προτύπων. Μέσα από την αφήγησή τους, αναδύονται αρχέτυπα, βαθιές επιθυμίες, φόβοι και συλλογικές εμπειρίες, που συνθέτουν το συλλογικό ασυνείδητο μιας κοινωνίας. Ο όρος «συλλογικό ασυνείδητο» εισήχθη από τον Ελβ…
  continue reading
 
Ο Γιούνγκ θεωρούσε ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός δεν περιορίζεται μόνο στο ατομικό ασυνείδητο, αλλά διαμορφώνεται και από το συλλογικό ασυνείδητο, το οποίο αποτελείται από αρχέτυπα—πρωταρχικά σύμβολα και πρότυπα συμπεριφοράς που απαντώνται παγκοσμίως. Στα λαϊκά παραμύθια, αυτά τα αρχέτυπα εμφανίζονται μέσα από χαρακτήρες όπως ο ήρωας, ο σοφός γέροντας,…
  continue reading
 
Ο μύθος του Δία και της Λητούς είναι βαθιά συμβολικός και συνδέεται με την ίδια τη φύση του φωτός, της γέννησης, της καταδίωξης και της αποκάλυψης. Ο Μύθος Η Λητώ, μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Κοίου και της Φοίβης αδερφή της Αστερίας. Το όνομα της ερμηνεύεται ως συνώνυμο της Λήδας, από τη γλώσσα της Λυκίας: Lada ή Lata= γυναίκα. Ο Δίας την πόθησ…
  continue reading
 
Ο μύθος της Ωραίας Ελένης δεν αφορά μόνο την ιστορία ενός πολέμου, αλλά αγγίζει βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. Στη Γιουνγκιανή ψυχολογία, η Ελένη μπορεί να ιδωθεί ως αρχέτυπο, μια συμβολική φιγούρα που εκφράζει βασικές δομές του ασυνείδητου και των ανθρώπινων σχέσεων. 1. Η Ελένη ως Αρχέτυπο της «Anima» Σύμφωνα με τον Carl Jung, η Anima είνα…
  continue reading
 
Αρχέτυπο της anima: Στη Γιουνγκιανή ψυχολογία, η Ελένη συμβολίζει την anima, δηλαδή την εσωτερική θηλυκή όψη της ψυχής του άνδρα, μια πηγή έμπνευσης αλλά και σύγχυσης. Η διττή φύση της γυναίκας: Στην αρχαία και σύγχρονη κοινωνία, η γυναίκα συχνά παρουσιάζεται ως αντικείμενο επιθυμίας και ταυτόχρονα ως αιτία καταστροφής, μια αφήγηση που συνεχίζεται …
  continue reading
 
Ο μύθος της Ωραίας Ελένης Η Ωραία Ελένη, κόρη του Δία και της Λήδας, θεωρούνταν η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο. Ο μύθος της συνδέεται άμεσα με την Αρπαγή της από τον Πάρη και τον Τρωικό Πόλεμο. Όλα ξεκίνησαν από τον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδας. Η θεά Έρις δεν καλέστηκε και για να εκδικηθεί έριξε ένα μήλο, «μήλο της Έριδος», με την επιγραφή «τῇ …
  continue reading
 
Ο μύθος της Αντιγόνης, αν και χιλιοειπωμένος, εξακολουθεί να είναι ζωντανός και επίκαιρος, καθώς αγγίζει διαχρονικά ζητήματα ηθικής, δικαίου, εσωτερικής σύγκρουσης και οικογενειακής αφοσίωσης. Η Αντιγόνη, κόρη του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, αναδεικνύεται ως μία από τις πιο τραγικές και ταυτόχρονα συμβολικές μορφές της ελληνικής μυθολογίας. Ο Μύθος …
  continue reading
 
Ο μύθος του άθλου του Θησέα με τη Φαιά, το τρομερό αγριογούρουνο της Κρομμυώνας, είναι μία από τις λιγότερο γνωστές αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δοκιμασίες του μυθικού ήρωα. Ο Θησέας, στον δρόμο του προς την Αθήνα, όπου σκόπευε να συναντήσει τον πατέρα του, Αιγέα, αντιμετώπισε διάφορους επικίνδυνους αντιπάλους και τέρατα. Ένα από αυτά ήταν η Φαιά, …
  continue reading
 
Ο Γιώργος Αθάνας ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεωργίου Αθανασιάδη – Νόβα (1893-1987), ο οποίος ήταν λογοτέχνης, ποιητής, πεζογράφος, πολιτικός και ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στη Ναύπακτο και καταγόταν από την Ήπειρο. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος, ενώ παράλληλα υπήρξε ανταποκριτής εφημερίδων στους Βαλκανικούς Πο…
  continue reading
 
Η ιστοσελίδα μου https://www.angeligeorgia.gr Τα Podcast μου: https://angeligeorgiastoryteller.gr https://mithoikaipolitismoi.gr https://akougontasmetingeorgia.gr https://theatromeangeligeorgia.gr Το κανάλι μου στο you tube https://www.youtube.com/@angeligeorgia808 Facebook σελίδα Αγγελή Γεωργία: https://www.facebook.com/angeligeorgia Facebook σελί…
  continue reading
 
Η ιστοσελίδα μου https://www.angeligeorgia.gr Τα Podcast μου: https://angeligeorgiastoryteller.gr https://mithoikaipolitismoi.gr https://akougontasmetingeorgia.gr https://theatromeangeligeorgia.gr Το κανάλι μου στο you tube https://www.youtube.com/@angeligeorgia808 Facebook σελίδα Αγγελή Γεωργία: https://www.facebook.com/angeligeorgia Facebook σελί…
  continue reading
 
Loading …

Οδηγός γρήγορης αναφοράς

Ακούστε αυτήν την εκπομπή ενώ εξερευνάτε
Αναπαραγωγή

OSZAR »